Nyårs naglar

Dagen till ära testar jag det fina multifärgade nagellacket jag gick av syster i julklapp. Gott nytt år!


Porträtt

Jag försöker göra en illustration av Hilma och Micke i Photoshop. Jag tycker att det är så svårt att få till ansiktsdragen, speciellt Mickes näsa. Jag lyckades knåpa ihop en hyffsad bild i alla fall. Det är svårare än man kan tro att få en bild att se slarvigt skissad ut. Får se om jag bearbetar denna bild ännu mer eller ger mig på en annan bild.


Sötaste i världen!


Historien om mitt företag

Imorgon börjar ett nytt år, jag älskar nystarter och 2012 kommer att bli ett awesome år för mig och min nya fina familj. Jag skrev ihop en berättelse om hur jag drivit mitt företag framåt saaakta men säkert fram tills nu. Det blev aningens långt, men så har ju resan också varit strapatsrik. Läs och begrunda…

- I januari 2007 registrerade jag Ebermark Design för att bedriva verksamheten vid sidan av min industridesignutbildning. Jag kan knappt tro att jag varit egen företagare i 4år. Jag köpte in utrustning för screentryck och började trycka naturinspirerad hemtextil. Det blev många feltryck då jag aldrig testat på tekniken och många trasiga symaskinsnålar, men jag är envis som få. Sålde gjorde jag på hantverksbutiker nere i Sundsvall, på bodans kiosk här hemma i byn samt på en webshop jag designade själv. Det var roligt och kreativt givande, men mycket pappersarbete med bokföring och annat. Då önskade jag att jag haft ett sparkapital så jag kunnat anlita någon till sådant. Dock lärde jag mig MYCKET om bokföring som jag haft nytta av senare. Vintern 09/10 fanns inte mycket tid över för företagndet då jag jobbade med examensarbetet så under den tiden stod företaget mer eller mindre stilla förutom att jag sålde det som jag hade på lager.

- Våren 2010, när jag gick sista terminen på min utbildning fick jag mitt första industridesignuppdrag. Det norska företaget Vestre bad mig göra en tillgänglighetsanalys av en av deras parkbänkar. I samma veva registrerade jag också om företaget till konsulttjänster inom industridesign. Nu hade jag ledsnat på det tidskrävande hantverksjobbet och hoppades på att få arbeta med det jag är utbildad som. Sommaren efter det hektiska examensjobbet tog jag ledigt några månader, men till hösten fick jag några uppdrag varav ett som kom var ett resultat av examensarbetet. Jag fick erfara att det krävs många timmar hårt arbete för att skapa kundkontakter. Hösten gick åt till mååånga telefonsamtal, möten, besök på branschmässor.

Jag var tvungen att göra hel del gratisjobb trots att man bör veta att ta betalt för sina tjänster, men inga företag ville ens tänka tanken att anlita en nyutexaminerad designer utan att se vad man går för och jag behövde börja tjäna pengar, men samtidigt ville jag inte ge bort idéer gratis. De flesta företag hänvisade i slutändan till finanskrisen och att de ville ligga lågt ett tag, jag hade minst sagt ett dåligt utgångsläge för att utveckla företaget. Hela hösten 2010 arbetade jag heltid med marknadsföring och designförslag utan att kunna ta ut någon lön. I oktober kontaktade jag inkubatorn Åkroken i Sundsvall och fick coachning och gratis kurser via dem. I november fick jag också börja hyra ett kontor där vilket kändes guld värt efter att ha jobbat hemifrån köksbordet .

Under perioden oktober till januari rörde det i alla fall lite på sig, då hade jag ett kortare skissuppdrag åt en innovatör i Göteborg och ett grafiskt designuppdrag i Stockholm. Jag designade också 2 hemsidor och gjorde den första pekboken. Idén till pekboken fick jag av att jag ville göra nåt av en del idéer till illustrationer jag hade. Jag kände också ett behov av att äntligen få se något eget ute i butikerna. Tyvärr hade jag inte så mycket pengar så det fick bli en spiralbunden bok till att börja med. NSD skrev en notis om mig och min bok och på mindre än 1 månad sålde jag 80 exemplar. Det var dessutom superkul att få se boken på bokus.se och i andra internetbokhandlar, skulle det lossna för mig nu?

I februari började jag känna av rejält graviditetsillamående - Hilma låg och växte i min mage. I 2 månader orkade jag inte göra mycket. Jag satt och mådde illa på kontoret och kände mig stressad över att inte ha några uppdrag på gång. Och ni ska inte tro att jag fick nåt från försäkringskassan som egen företagare och när jag gått på studiemedel de senaste åren.

Efter en trög vår var det under sommaren dags att knyta ihop lite uppdrag innan mammaledigheten. Jag genomförde logotyp- och hemsideuppdrag och jag mönsterskyddade en hylla som jag har planer på att hitta en medfinansiär till framöver. Jag jobbade också med att färdiställa andra upplagan av pekboken för att kunna skicka den i tryck. I juli började jag ta ut mammaledighet. Då gick det inte längre att sitta framför datorn med stormagen. 2 månader efter att Hilma föddes skickade jag boken i tryck och nu har jag äntligen 500 ex av en riktigt fin svanenmärkt pekbok på svenska, engelska och nord- och lulesamiska.

Pekboken har ju redan blivit omskriven i tidningen av duktiga Lina Norberg Juuso och ca 60 böcker har sålts. I januari börjar Micke ta ut pappaledighet och jag ska jobba lite smått några timmar i veckan. Främst ska jag arbeta med ett nytt varumärke som bygger på pekbokens bilder och produkterna kommer vara till barn. Förhoppningsvis landar jag några mindre konsultuppdrag också, men mest av allt ska jag njuta av min Hilma mellan jobbpassen. Det måste ändå vara det bästa med att vara egen företagare trots alla motgångar och hårda arbetspass. Det var historien om mina första skumpiga år som egen företagare.

Tack snälla mamma

Mamma och syskonen var till Kiruna igår och min kära Mor köpte en present till mig. En superfin top


Jag lurades av Isabella Löwengrip

Jag luras alltid att lägga upp en färskpressad tidning på kassabandet. När vi flyttade från Sundsvall hade jag minst 3 flyttkartonger stl medium fulla med tidningar. Butikerna placerar tidningarna så strategiskt vid kassan så jag kan ofta inte motstå frestelsen att läsa om "vinterns inredningstrender", "mysiga hem på landet" eller "så gör du raketkarriär". Främst köper jag design och inredningstidningar såsom Plaza interiör, Lantliv och All i Hemmet. Ibland slinker det med en sminktidning som Pure eller som igår, senaste numret av Isabella Löwengrips magasin Egoboost. Jag har inte läst hela numret än, men det jag läst gör mig glad. Hon lyfter fram kvinnliga företagare på ett så självklart sätt att det får mig att undra varför inget gjort detta förut. En stor eloge till henne som är en så god förebild för oss egna företagare som gett oss fan på att lyckas som egna företagare. På köpet får man dessutom bland annat modetips och kulturrecenssioner för futtiga 39 kr. En riktig Egoboost minst sagt. 5 myggor på den!egoboostmagazine.se


Nattsuddare

Klockan halv tre på natten är Hilma så här trött. Mamma och pappa är dock Lite tröttare...


Äntligen är den här!

Min nya fina iphone! Första beställningen var det nåt som gick fel och min beställning försvann från halebop,men nu är den här. Det jag gillar med Apple är att de tänker på helhetsintrycket. Tillochmed förpackningen känns lyxig. Nu ska jag lära mig att blogga från den bara så jag kan få iväg fler liveinlägg.


Vill ha!

Hittade sötaste babushkadockorna på bluebox. Synd bara att den minsta var så liten som 3cm, lillan kan ju sätta i halsen. Men de hade varit fina leksaker att ha framme!

Lästips

När jag jobbar med designprojekt använder jag mig av Adobes programvaror photoshop, illustrator och indesign. När det går en tid mellan gångerna så behöver jag friska upp minnet. Då är photoshopguiden en jättebra tidning. I den kan man följa steg för steg anvisningar och göra coola bildmontage i photoshop. Tur  att tomten hade lagt senaste numret i min julstrumpa.

Middagstips

Vi äter ytterst sällan burkmat eller halvfabrikat, men något som jag får sug efter ibland är fiskbullar. Jag brukar köpa de i buljong och göra egen mjölkfri räksås till. Här får ni receptet, havregrädden kan naturligtvis bytas ut mot vanlig grädde.

1 burk fiskbullar i buljong

2 ½ msk vetemjöl

2 dl vatten

1 dl havregrädde Imat

1 msk flytande margarin

1 msk pressad citron

Salt och peppar

 Tina räkorna. Vispa ut mjölet i lite kallt vatten, tillsätt buljongen från fiskbullarna, resten av vattnet, grädden och margariet. Koka upp under vispning och koka på svag värme i ca 5 min. Smaksätt med citron, salt och peppr. Lägg i räkorna och fiskbullarna och låt bli varmt. Det ska inte koka, då blir räkorna sega.  Servera med kokt potatis och grönsaker.
Mitt senaste designprojekt

Efterssom Micke i princip är klar med årets jobb och inte börjar jobba igen förrän till våren så har jag äntligen börjat få tid över till mina designprojekt. Det bara kliar i fingrarna och snurrar i huvudet av all kreativitet som vill ut. Som tur är jobbr jag ju hemma så jag kan ta en paus och lukta på bebis ibland. Igår började jag göra prototyper till mitt senaste designprojekt som bygger på motiven från pekboken och går i naturens tecken. De första produkterna som kommer att komma på marknaden är dregglisar. Naturligtvis sydda i ekologisk textil med återvunnen tråd och med miljövänligt tryck. Jag bjuder på några bilder på kreativiteten.

Giftiga babykläder

Jag blir så förbannad att det är lagligt att sälja kläder med rester av besprutningsmedel. Det är skrämmande hur mycket gifter som finns i de kläder som vi använder. Inte ens kläder till de minsta spädbarnen är fria från gifter om de saknar miljömärkning.

Vi köper ENDAST ekologiska babykläder och har också fått mycket ekologiskt i present. Vi har försökt säga till de omkring oss att vi vill att Hilma ska ha ekologiska (eller begagnade och vältvättade) kläder för jag har läst om hur mycket skit som finns kvar i textilierna när de kommer till butikerna. De besprutningsmedel som används vid odling av bomull finns kvar i kläderna när de kommer i butik och försvinner först efter 8 tvättar. Många kläder med tryck kan också innehålla ftalater som har visat sig ha hormonstörande och cancerframkallande effekter och som sprids runt i dammet hemma - SKRÄMMANDE!

Det som är så otroligt roligt är dock att det faktiskt finns ett ganska bra utbud av ekologiska babykläder både i butik och på nätet så man behöver inte klä sitt barn i gifter. Lindex har tex en serie ekologiska babykläder som går under namnet ”Hello Baby” och Kappahl har serien ”Newbie”. Dessutom kostar de inte mycket mer än vad GIFTIGA kläder kostar, sedan så gör man ju miljön en tjänst också när man väljer giftfritt.
Ekologisk Muminbody från lindex 99,-


Välkommen tillbaka sol

Igår tog jag en tur till stan och passade på att umgås med goda vänner. På vägen dit så lyste himlen i så otroligt vackra färger att jag var tvungen att stanna och fota. Äntligen börjar känslan av att vi går mot vår infinna sig. Det är inte utan att jag blir lite pirrig i kroppen av vårkänslor så här i december. Tänk att få sitta i en grop i snön och grilla korv medan solen steker så det fräser i snön. Det är livet, och att få uppleva det varje vår gör den här långa mörka tiden i vår del av sverige lätt att utstå. Tycker inte ni?Min jul i bilder

Vår första jul som familj har varit helt underbart skön. Vi har hunnit umgås med alla familjemedlemmar utan att behöva stressa och vi har bara njutit. Bjuder på lite bilder från julhelgen.


På julaftonsmorgon åt vi grötfrukost med min familj med tända ljus


Jag vek en julgran av servetter som "center piece"


Hilma fick många fina, rejäla julklappar precis som hon önskade.


...fast på julaftonskväll tyckte hon det var dags att plundra granen.


God jul allesammans

Nu är naglarna julpyntade, skinkan griljerad och tomten har lagt klapparna under granen. Ikväll vakar vi in julafton med glögg och pepparkakor. God jul allesammans önskar vi från skogen. Vi ses igen efter jul.


Rött nagellack och små klisterblommor.Micke rullade köttbullarna av älgköttfärs och jag griljerade den ekologiska skinkan.


Paketen till oss och min familj väntar under granen.


Ny frisyr

Idag tog jag en tur in till stan med Lillebror och lillasyster medan Micke och Hilma fick några timmar för sig själv här hemma. Jag lyckades få en klipptid före jul trots att jag ringde förra fredagen, och det behövdes! Nu är jag julfin och blev med nytt schampo också. Frisören sa att min hårbotten var irriterad av det förra, ekologiska jag hade. Det här schampot från Goldwell var dessutom fri från en massa dåliga ämnen och innehåller ekologisk arganolja.
schampo från Goldwell


Juldukning

Julafton närmar ju sig med stormsteg och det är dags att börja fundera på juldukningen. Jag har börjat tycka det är superkul att ordna middag och att få duka fint. Vi har ju några olika som vi ska fira julen med, min familj kommer hit på grötfrukost på julaftons morgon och på kvällen kommer Mickes Pappa och hans fru och hans syster med son. På Juldagen åker vi till grannbyn och firar bonusjulafton med Mickes Mamma och hennes sambo. Jag tror jag ska satsa på en fin dukning redan på julaftonsmorgon, med mycket tända ljus och fina saker från naturen.


Kanske det blir krispigt vitt och rött...


Bild från bloggen inredarn


Eller rustikt med mycket natur...


blogg.alltommat.se


Vi borde alla smaka på Apan

Hilma har börjat kunna greppa tag i saker nu. Hon har också lärt sig att föra sakerna till munnen och testa hur de smakar. Apan är god, fina bitringen oxå och mosters axel, men filten...inte så god.

Jag kom att tänka på en sak. Tänk om vi vuxna också smakade mer, om än inte ordagrant. Varför glömmer vi bort det när vi vuxit upp? Fler borde nyfiket undersöka allt nytt som de ställs inför. Många gånger kanske apan inte smakar apa utan faktisk riktigt gott. Det finns alldeles för många bestämda åsikter om sådant som aldrig smakats på.


En dag med Hilma

Idag har vi...


...busat med mamma


...rullat i vagnen med moster å morbror


... och plaskat i badet (mamma blev också blöt)


Om vikten av kravlös planering

När det nu snart är ett nytt år så har jag tänkt sätta mig ner och planera vad jag ska genomföra i företaget och inte minst i privatlivet i år. Då har jag nåt att jobba mot, om jag sen gör precis som jag planerat eller ändrar mig på vägen. Det är den kravlösa planeringen som genererar i de mest oväntade resultaten.

Jag är väldigt impulsiv av mig och när jag får en idé så bara sprudlar jag av energi och vill genomföra den så snabbt som möjligt. För mig passar det inte att arbeta efter ett inrutat schema och vara kreativ på beställning. Jag måste få tömma hjärnan och inte göra något ibland för att sedan få ett kreativt infall och återigen explodera av idéer och skaparlust. Trots denna egenhet så har jag ett behov av planering när jag väl fått idéerna. Jag sätter mig och skriver listor och slutdatum för att bättre kunna göra mig en bild av när och hur jag ska färdigställa idéerna. På mitt kaosartade hjärnkontor kan det i8bland vara lite svårt att hålla reda på allt och då är listorna ovärdeliga. Om jag sedan följer planeringen till punkt och pricka är inte lika viktigt. Huvudsaken är att jag har ett mål att arbeta efter och att resultatet blir bra. Erkänn crazy, som lillasyster skulle säga.
Det vill jag banne mig ta del av!

Vi är precis hemkomna från Gällivare med julhandel och fika med goda vänner. Nu är alla julklappar inhandlade, julmaten fixad (vi blir bjudna vi, så det var enkelt) och julkorten skickade. Micke smusslade med hemlisar på stan och lät mig vänta medan han lurade omkring med nånting. Jag blir barnsligt förväntansfull inför julafton och klapparna. Inte så mycket över innehållet som över spänningen att öppna dem. De här dagarna måste vara de bästa på hela året,  Nu kan man pusta ut och bara njuta.

När vi åkte hemåt efter vägen mot vårt andningshål i  byn kände jag hur mycket jag älskar att komma hem till lugnet. Jag gillar tanken på att i framtiden få kompensera ett spännande arbetsliv med resor till huvudstaden och övriga Sverige med lugnet i ett vackert hus på landet. Tänk om än fler i vår ålder också tänker så och bosätter sig ute på Gällivares landsbygd. Tänk om vår generation kan få byarna att blomstra igen och inser hur man kan försörja sig på egna företag och genom att röra på sig då det behövs. Då vill jag banne mig vara en del av det!


Juletid


Julen borde handla mer om att ge

Nu för tiden kretsar julen kring julklapparna och julmaten i de flesta svenska hem. Så har det även varit i vår familj. Nu när vi har en liten tjej här hemma så har jag börjat fundera  över vilka signaler vi sänder henne. Jag vill inte att Hilma ska bli ett sådant barn som förväntar sig ett berg med julklappar och sedan knappt kommer ihåg vad de innehöll. Jag vill att hon ska uppskatta det hon får och förstå att det finns de som inte är så lyckligt lottade som vi är.

Jag har en idé om att Hilma varje år innan jul ska få plocka ihop några av sina gamla leksaker som vi kan lämna till en välgörenhetsorganisation. Sedan ska vi också tillsammans skänka en summa till behövande och prata om hur viktigt det är att man delar med sig och hjälper de som har det sämre. Det kan jag bli mycket bättre också. Förutom några enstaka mynt som jag stoppat i röda korsets insamlingsbössor så har jag inte delat med mig. I år blir det ändring på det. Jag surfade in på Plan Sveriges gåvoshop där man kan köpa en gåva för att hjälpa. Gåvobeviset ska vi sedan behålla för att påminna oss om att julen handlar om att ge, men man kan också ge det till någon annan i julklapp. På plans sida kan man också göra egna julkort i deras julkortsautomat och välja ett porto som ger ett barn en skolbänk, betalar en cykelambulans, hjälper i Afrikas horn eller betalar ett överlevnadskit.  Strunta i sistaminutenklapparna ni också och skänk ett mål mat eller en utbildning till en barnmorska här


Förhindra ett barnäktenskap för ynka 250 kr!


Grattis Amanda!

Nu är tävlingen avgjord där ni kunde medverka för att vinna ett exemplar av min pekbok om Lappland. Eftersom personer jag känner personligen medverkat i Tävlingen så tog jag lillasyster till hjälp för att inte vara partisk.
Lillasyster tyckte att denna motivering förtjänade att vinna

"Saga 2 år vill gärna vinna denna så att hon kan  briljera med sina framtida kunskaper! Fantastiskt att det finns såna är böcker!"

Amanda som formulerade motiveringen är kontaktad per e-post och kommer att få en bok hemskickad så snabbt som möjligt.

Tack alla som deltog!


Prins Carl Philip blir designer!

Förutom prins kan nu Carl Philip Bernadotte titulera sig designer. Prinsen går i sin farfars brors fotspår och ger sig in i designbranchen. Bestick, en vas  och ett par ljusstakar  har ett gäng silversmedar tillverkat utifrån prinsens skisser, kan han lägga till i sin portfolio. Jag hoppas dock att vi kan få se lite mer funktionella vardagsföremål från prinsen också, kanske något som blir en riktig vardagsklassiker som Margrethe skålen från hans förfader. Silverdesignen kanske dock är något dyr för oss som inte har blått blod i ådrorna , vad sägs om 24 900 för en ljusstake?  Läs om prins carl Philips design i DN här.
Bilder DN.se


Skapa minnen med goda vänner

Igår hade vi goda vänner på middag. Vi bjöd på pepparbiffar med haricoverts, klyftpotatis och trattkantarellsås. Mest av allt surrade vi om allt och inget, precis som det ska vara när man trivs i någons sällskap. Den här julen påminns jag hur mycket jag faktiskt saknat att umgås med sina vänner ordentligt under resten av året. Det här året har varit intensivt och jobbigt på många sätt, men också helt underbart de senaste månaderna. Dock känns det som jag försummat relationerna med mina vänner. Jag ska bli bättre nästa år... det får bli mitt nyårslöfte, att bli bättre på att skapa goda minnen med mina underbra vänner.


minnen som skapas


7 tips för julstämning

lNu är det bara 6 dagar kvar till julafton! För mig handlar julen om god stämning, kärlek och njutning. Jag delar med mig av några tips på saker att göra som gör julveckan ett snäpp mysigare:


1. Ta dig tid att ringa en vän som du inte pratat med på länge
2. Ta inte av dig pyjamasen på en hel dag
3. Titta igenom familjens gamla fotoalbum
4. Gå ut och ställ dig och titta på stjärnorna en låååång stund
5. Ha ett julfilmsmaraton med någon du tycker om
6. Gör en god gärning, tex skänk pengar till behövande eller volontärjobba en dag
7. Starta ett snöbollskrig
Vad gör du för att komma i julstämning? Kommentera gärna

Tanke på repeat

Ni vet när man har lagt sig på kvällen, men inte kan somna för att en tanke går på repeat i huvudet. Det spelar ingen roll hur man än försöker räkna får (mina vägrar ändå hoppa över staketet), räknar baklänges från hundra eller bara blundar och försöker tömma hjärnan... ja ni vet såna kvällar. En sån kväll hade jag igår. Jag kom på att jag måste beställa vävda etiketter till ett designprojekt som jag har på gång och hjärnan arbetade på högtryck och utformade de där attans etiketterna. Till slut var det bara att hämta Ipaden till sängen å sitta en timme och beställa hem ett gäng. Det är lite farligt att göra sånt på natten bara, jag hoppas att det blev rättstavat :)

Va.. vad sa ni? Vad för designprojekt?

Det är lite hemligt än så länge, men det är en produkt som har med bebisar att göra och som ni förhoppningsvis får se på en nätbutik i början på nästa år!

www.ikastetiket.dk


Scrapbooking i lightversion

 

Redan innan Hilma föddes köpte jag ett fotoalbum med blanka sidor och ett gäng fina papper och scrapbook dekorationer. Jag började albumet med bilder på magen och har sen satt in några få bilder sen hon föddes. Jag är inte så mycket för att göra fotoalbum annars, men det här är kul. Då får jag leva ut min kreativitet och kombinera mönster å färger. Dessutom så är det härligt att få spara lillans höjdpunkter någonstans. Jag skriver ut fotografierna från datorn. Framkallat från en firma har jag inte gjort på flera år.

 
Bästa dagen i veckan...


...är när moster sover över.


Jag har fallit i äppelträsket!

För en tid sedan blev vi med Ipad jag och Micke. Och jag bara älskar den. Så oerhört lätt att sitta och slösurfa och läsa bloggar på. Igår surfade jag runt och kollade på Iphone 4 (4s har ju kommit nu så 4 är lite billigare). Jag upptäckte att ett abonnemang från Halebop med 0kr/min till alla och 3GB surf. + telefonen blev 150 kronor billigare än det jag har i telefonräkning idag. Då kunde jag ju inte låta bli J.  Jag som sa att jag aldrig skulle falla i äppelträsket…Boktips för händiga gummor!


Är du som jag och älskar att klara av saker själv? Eller har du en flickvän som gillar att ta tag i sysslorna hemma. Jag älskar att överraska mig själv med att klara av sysslor som, speciellt här i norr, anses som typiskt manliga. Det var jag som lade klickgolvet när vi renoverade och svärfar spådde nog en katastrof. Desto mer tillfredsställande när resultatet blev felfritt. Nu finns en handbok för hemmet till oss envisa små gummor. Kvinnorna bakom teknikbloggen Lillagumman har gett ut boken Lilla gummans gör det själv guide. Boken tar upp allt som du behöver veta för att undvika kvinnofällorna i hemmet. Allt från att byta däck till att borra i kakel. För 149 kronor beställer Du boken på Bokia.se.


 
Att orka önska ekologiska leksaker!

Jag är en av de många tusen som följer bloggen underbaraclara, av Clara Lidström som driver sin blogg från en Liten by i Västerbotten. Igår skrev hon om hur hon bett sina nära och kära att köpa få julklappar, men av god kvalitét till sin son Bertil. Precis det har jag försökt föra fram till familjen runt omkring oss. Vi vill inte ha en massa plastleksaker i grylliga färger, som går sönder efter att Hilma lekt med dem 10 ggr. Hellre vill vi ha vackra träleksaker av god kvalité som kan ärvas mellan syskon och kanske också över generationer. Vi vill inte heller ha leksaker som innehåller gifter eller tillverkats av människor med undermåliga löner. Jag tycker samtidigt att det kan vara lite jobbigt att be om detta. Trots att jag vet att det är en mycket rimlig önskan. Jag kan känna att de omkring mig tycker att jag är till besvär då de måste anstränga sig extra mycket för att hitta en passande julklapp. Kanske de tror att jag inte kommer att bli nöjd, att jag är kräsen och tycker att deras klappar inte duger. Så är det naturligtvis inte alls, jag vet att alla kring Hilma vill henne väl. Jag vill bara att hon ska få växa upp med saker som är bra för henne och lär sig uppskatta god kvalitét och omtanke om miljön. Någon måste ju vara kräsen och jobbig och ställa kraven som ingen annan orkar!


Sötaste miljövänliga pusselsköldpaddan från Touffie


Komposterbar Elefant med attityd från EkoLeko


Besöksrekord!

Gjorde en rolig observation så här på kvällskvisten. Sen jag gjort nya bloggen så har besökssiffrorna per dag fördubblats :) Roligt att ni gillar den och hoppas ni fortsätter återkomma. Tipsa gärna om vad ni vill läsa mer om. Kram på er!

Visst får man väl sakna prylar?

Jag är en sån som blir förälskad i prylar, så är det bara. Sedan vi flyttade till Nilivaara från Sundsvall så har vi haft hela vårt bohag utspritt lite här och där. Alla mina böcker, inredningstidningar, favorittavlor och prydnader ligger nerpackade i kartonger. För att inte tala om mitt porslin och alla bra och ha saker till köket som vi samat på oss under åren. Mest saknar jag min vackra vita kökssoffa i trä som jag hittade på en Loppis i sundsvall och som Micke köpte och överraskade mig med när jag kom hem från en intensiv dag med examensjobb. Jag saknar också mitt lantliga diskställ och mitt ärvda linneskåp.... Nu vill jag inte bo provisoriskt i en liten 2a längre, nu vill jag ha ett stort hus att inreda åt min älskade familj med mina älskade prylar!


Mitt vackra diskställ från Madam Stoltz


Mitt ärvda skåp som jag renoverat


Äkta kärlek...


Att läsa saga med mamma är mys!


2 linslusar i tidningen idag!

"Hon ser chansen, Emma, 24, återvänder som egen företagare
Hon flyttade från Gällivare med inställningen att aldrig återvända.
Nu är Emma Ebermark tillbaka på hemorten. Som entreprenör. - Nu finns helt andra möjligheter än tidigare, det finns pengar i länet och folk har jobb, säger hon"

Så började artikeln om mig och mitt företag i Extra Malmfälten som delades ut i Gällivare och Kiruna idag . En mycket välskriven helsida tyckte jag. Lina Norberg - Juuso, som intervjuade, återgav mina tankar och åsikter mycket bra. Extra roligt att hon valde att använda bilderna som Micke fotade på mig vid datorn och på mig och Hilma när vi läser i pekboken. Det är lite synd att tidningen inte finns i digitalt format, men jag ska se om jag kan få ett digitalt exemplar så jag kan lägga in en länk härifrån och från hemsidan.

Har ni läst artikeln? Vad tror ni om chanserna att etablera sig som designer i Gällivare kommun?


Reflektion

Att få sova till 12 på dagen...
Att få äta frukost med älskling med levande ljus...
Att få busa med skrattande bebis...
..som sen somnar tryggt i famnen...
Det finns inget som slår mitt liv just nu!

Tävling!

Jag tänkte att det kan vara roligt att ha en tävling här på bloggen. Priset är pekboken "vad finns i Lappland?" som är skriven på svenska, engelska, nordsamiska och lulesamiska. I boken illustreras röding, fjällräv, ripa och andra typiska saker i lappland. För att delta i tävlingen ska du gilla pekboken på facebook samt i en kommentar till detta inlägg skriva varför just du ska vinna boken. Tävlingen pågår till söndag den 18 december kl 24.00.Pssst! Om du vill köpa pekboken i julklapp åt någon så hittar du den här


Julstämningen infinner sig

Jag är precis hemkommen från lillasysters luciatåg. Micke fick stanna hemma med Hilma för jag ville inte utsätta henne för all vinterkräksjuka och influensa som skolungar dras på. De är så oerhört söta och duktiga på att sjunga ch uppträda, dessa ungar! Inte tror jag att vi var lika duktiga när jag var så liten. Då stod vi mest och mimade med magister Göran för att han inte skulle se att vi inte sjöng.. haha så ouppfostrade :P. Några bilder från luciatåget bjuder jag dessvärre inte på då fler barn än min lillasyster syns på alla biderna och jag vill inte publicera utan föräldrars tillstånd.  

Efter en dag med lussebullar, luciafirande och julklappsinslagning så börjar den där efterlängtade julkänslan infinna sig. Nu när jag och hjärtat tar en sen middag med julkorv och glögg till efterrätt så har den nog fixerat sig också hoppas jag.Jag bjuder på några bilder på julklappsinslagningen. Det är så himla roligt att slå in paket, ännu roligare än att köpa dem. I år har jag köpt extra mycket snören, band och dekorationer så nu går vi ALL IN på den fronten!


Snören och dekorationer kan man inte ha för mycket av!


Här har jag klippt en remsa med lila inslagspapper och slagit ett varv om paketet.

Med neutralt papper så "poppar" dekorationerna mer.


Därför ska man bo i gällivare...

"Att det är nära till Dundret, Muddus nationalpark och Stora sjöfallet adderar bara skäl till varför flyttlasset ska gå hit. Dessutom blir årstiderna förstärkta för den som värdesätter ordentlig vinter med polarnatt, norrsken och det dämpade ljudet när snön sänker volymen på fotstegen. På ett liknande sätt blir sommaren speciell och den enkla förklaringen är midnattssolen. Den vill du inte missa."

... i allafall enligt tidningen outside som satt Gällivare mot 13 andra svenska städer. Jag tycker de träffade mitt i prick, läs själva här.

 


så tyst på tå om natten

Sen jag fått barn så uppskattar jag verkligen den lugna, tysta stunden på kvällen och natten. Inte för att jag inte älskar vardagen med full fläkt med vår fina prinsessa, men den lugna stunden på natten behövs så mycket mer nu för att ladda batterierna. I natt var en sådan natt. Hilma somnade vid halv elva och både jag och micke satte oss vid datorena för att ta igen lite jobb. Vid 2 på natten satte jag mig med en kopp te i soffan framför brasan och bara njöt av lugnet, julgranen som gnistrade och ljuden från vår underbara Hilma som pratade i sömnen. Livet är bra underbart så här i juletid med en ny liten familjemedlem!
En tur till stan!

Idag tog vi en tur till Gällivare för att väga och mäta Hilma. Hon väger 4954 g och är 56 cm lång, inga problem på tillväxtfronten alltså, inte för att man behöver oroa sig med hennes dubbelhakor. Jag passade på att kika in i den nya butiken Gávpi som öppnat på torget. De säljer Samiska delikatesser, hantverk och böcker. De säljer bland annat pekboken "vad finns i Lappland?" som jag gjort :) På de två veckorna som de har haft öppet så har de sålt 7 stycken böcker. Jag nästan skuttade av glädje därifrån. Jag kan verkligen rekommendera butiken för de hade mycket fina grejer som blir perfekta julklappar.


Nya butiken Gavpi på Östra kyrkallén 4 i Gällivare säljer samiskt
hantverk och delikatesser, och min pekbok förstås!


Bättre plats i butiken kunde boken knappast få.

 


Ny blogg, nya tag!

På grund av att det strulade så mycket med bloggen där jag hade den tidigare så har jag nu bytt plats på den. Jag passade också på att döpa om den och ge den ett nytt fräscht utseende. Jag hoppas att ni som är mina trogna läsare (ni har ökat stadigt den senaste tiden)  ska trivas här och att den nya bloggen ska locka nya läsare. Jag har kopierat de senaste inläggen från gamla bloggen, men tyvärr kom inte kommentarerna med. Vill ni läsa äldre inlägg så finns de fortfarande kvar här ett tag framöver. Varmt välkommna till "Mitt bland myggen"! 


Det doftar julbak!

Det kanske har med åldern att göra.. eller skaparlusten efter 2 månader med bebisjoller. Hur det än är så har jag nyligen upptäckt hur roligt det är att baka. Idag slängde jag ihop smarriga muffins med polkasyrup och mandelmassapraliner med polkakross. Muffinsen var superenkla. Vanlig muffinssmet som jag hällde i formar och sedan ringlade jag syrupen över, också in i ugnen. Syrupen hittade jag på Mique i Luleå för 129,-, lite dyrt, men den verkar räcka till mycket.

Pralinerna är rullade kulor av mandelmassa som doppas i smält mörk choklad och sedan rullas i polkagrisar som jag krossade med mortel. Jag var tvungen att be Micke lära mig lite knep med systemkameran också så jag fick en fin bild på bakverken. Vart ganska fint tycker jag! Ikväll kommer familjen på besök och provsmakar och hjälper till att klä granen. åå vad jag älskar julen!


Polkagott


Nu gömmer vi kaoset! (10 dec)

En av nackdelarna med att bo på 60 kvadrat är att alla prylar jämt är synliga. Att jag, Micke (och inte minst Hilma) dessutom har ganska mycket grejer gör inte saken bättre. Speciellt arbetshörnan i vardagsrummet tar stort visuellt utrymme och jag blir så trött av att se alla högar med kablar och papper... så när jag var till Ikea för ett par veckor sedan köpte jag en gardinskena som man fäster i taket  och vita gardiner (allt som allt gick det på under 300 spänn). Idag fick jag äntligen upp gardinerna och nu kan man bara dra för och glömma kaoset för en stund. Underbart!


Före: Tröttsamt kaos


Efter: Fint för ögat!


Jul i babygymet! (7 dec)Hilmas snälla mormor har virkat ett helt luciatåg


Order från tyskland på födelsedagen! (7 dec)

Igår firade jag min födelsedag tillsammans med min underbara familj och vänner med många fina presenter och en god mjölkfri tårta som jag kvåpade ihop själv. Första födelsedagen som mamma, men inte vet jag om jag känner mig särskilt gammal ännu. Det kanske blir annat nästa år när jag passerar 25 årsstrecket :). '

 Mitt under födelsedagsfirandet trillade det in ett mail från tyskland i inkorgen. Det var en internationell bokhandel som ville köpa 1 pekbok av mig. Skitroligt, men det visade sig inte vara det enklaste att skicka iväg och ta betalt för boken när det är ett annat land. Var tvungen att skicka iväg ett mail till skatteverket om vilka regler som gäller för att vara på den säkra sidan. Man vill ju inte stöta sig med rättvisan :P


Om det rätta huset dyker upp (4 dec)

Jag har alltid sagt att jag inte ska flytta tillbaka till Gällivare kommun. Min inställning till kommunen och vad den har att erbjuda har varit alltigenom negativ. Nu,när vi är tillbaka efter 4 år nere i underbara Mellansverige börjar jag inse vilka kvaliteer Norra Norrland faktiskt har att erbjuda. Vacker natur, härliga vita vintrar och inte minst BILLIGT boende. Här kan man ju faktiskt ha råd med ett vackert hus på landet med spröjs i fönstren och djuren in på knuten. Sen är det ju förstås svårigheterna med att slå igenom som designer, långa mörka månader och de långa avstånden... Men jag måste säga att jag numer efter 8 månader som Nilivaarabo snarare ser svårigheterna som en spännande utmaning. Underbara Sundsvall kan jag ju faktiskt besöka så ofta jag vill, men där finns ju inte vänner och familj. Man kan faktiskt ändra sig, bara det perfekta vackra huset skulle dyka upp!


Jobb och barn (29 nov)

Jag har precis kommit hem från stan där jag levererat lite böcker och blivit intervjuad för en artikel som kommer i nästa nummer av Malmfälten Extra. Tanken var att jag skulleåka in med bara Hilma,men jag har lyckats få nackspärr av gårdagens långa biltur till Haparanda så Micke fick vara min chaufför idag. Det var ovant att bli intervjuad och fotad och att prata om mig själv som entreprenör och industridesigner. Man tappar så mycket fackord när man är hemma flera månader i sträck. Jag hoppas dock reportern fick en bra bild av mig. Det är ju jätteroligt att någon vill skriva om lilla mig :) Hon hade med sig sin lilla son, världens sötaste lilla kille som hjälpte mamma med intervjun. Det visade sig att de hade samiskt ursprung så jag kunde inte låta bli att ge honom en pekbok. Jag kan se mig själv om några år med Hilma som sällskap på mina möten. Jag hoppas jag hanterar det lika bra som hon gjorde :)


Det går bra nu! (24 nov)

Efter några tunga veckor med snöbrist och en dum infektion som inte har velat släppa taget om mig så känns världen äntligen ljusare. Igår knackade en kille från  schenker på dörren och meddelade att han hade en pall till Ebermark Design. ÄNTLIGEN kom pekböckerna, 500 stycken blänkande fina pekböcker! 19 av de 500 är redan sålda så det känns positivt :).  Inte nog med det så kom ett brunt paket på posten senare på dagen. Det innehöll en bunt böcker från tävlingen "Aluminiumdesign 2011" där jag fått äran  att bli publicerad med min badrumsserie "candy". Serien är inte producerad ännu, men jag hoppas på att något företag ska nappa på ett samarbete framöver.

Idag ska jag och Hilma njuta av framgångarna och börja julpynta, för nu förtjänar vi lite mysig julstämning!


Fina nya pekböckerna


Jag och mina produkter


En reporter ringde idag! (16 nov)

Idag ringde ett dolt nummer när jag gick omkring och vyssjade Hilma som var lite smågnällig eftersom hennes mamma inte ämnat ta henne ut på promenad... Det visade sig vara en reporter från Extra Malmfälten som hittat till min hemsida och fått nys om pekboken (som för övrigt bör vara här vilken dag som helst). Hon ville ha lite bilder från boken för att ha med bland julklappstipsen i kommande tidning. Hon ville också träffas om någon vecka framöver för att skriva en artikel om mig. Kanske Hilma också blir med på ett hörn, hon är ju trots allt målgruppen för pekboken! :)


uppochnervända världen (8sept)

Nu har här varit tyst ett bra tag, men jag har iallafall gilltig frånvaro :) för 6 veckor sedan kom äntligen vår lilla Hilma till världen, 3320g tung och 48cm lång och helt underbart perfekt. Den senaste tiden hr verkligen varit som en bergochdalbana och jag har definitivt fått en annan syn på livet och vad som betyder något. Jag hittade iallafall en lucka i bebisschemat med matning å blöjbyten för att uppdatera här. Jag tänkte dela med mig av lite bilder på underverket också. se och njut! ;)


Hilma i BabysitternSötaste små fötternaOm ni vill se äldre inlägg...

...måste ni ta er till min gamla blogg, här.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0