På kvällspromenad

Vi tog en promenad med Hilma i bärstolen och oj, vad hon gillade det. Hon jollrade hela vägen till mormor och tillbax.


Fy fan vad arg jag blir!

Idag blev jag så sjukt förbannad på en telefonförsäljare, som sa sig ringa från nummerupplysningen 118218. Bara det, 218?!? Jag började med att säga att jag INTE vill ha något som kostar! Iallafall så babblade han på i 5 minuter om vilka uppgifter han hade om mig och vad jag hade i min annons idag (jag har INGA sådana annonser). Jag sa igen att jag INTE vill ha något som kostar. Jaha säger han, men då förlänger vi bara ditt abonnemang för 1900kr per år istället för 2900, min chef ger dig specialpris. Jag svarar NEJ jag vill INTE ha några uppgifter ert system och jag tänker INTE betala nåt... Nähä, hejdå säger han då bara och slänger på luren. Jävla pucko! Fy fan för att jobba som telefonförsäljare och stackars ärliga arbetare som inte har nåt val. Få se om det kommer någon räkning på posten... Morr!


Bak å fram

Ibland blir det lite fel


En underbar stund

Ni som är mammor känner säkert igen er i denna underbara stund. Stunden i fråga är när bebis efter en timmes brölande, krånglande och gnällande tillslut somnar i famnen och borrar sig så tätt inpå som det är möjligt. Inget slår att få mysa med sitt underverk och känna att hon faktiskt är riktigt trygg hos sin mamma trots allt.

#jag älskar dig mitt gryn


Tävling - Vinn dregglis och pekbok

På bloggen millahoman.blogg.se kan du fram till 26 mars vara med och tävla om en pekbok och en valfri dregglis från Kläppi.

Kika in på hennes blogg och var med och tävla!


millahoman.blogg.se





Kläppis logotype!

Idag har jag sytt färdigt dregglisar som ska ut till en butik och jag har också färdigställt en logga till Kläppi. Loggan är en tjock, mygga med krokig snabel. Vad symboliserar väl lappländsk barndesign med naturligt fokus bättre än en gullig mygga? Snart ska jag få upp loggan på webbutiken också.

I brist på "riktiga" labels så fick jag skriva ut egna att sätta fast på dregglisarna. Det blev rätt bra, men jag måste ta tag i att beställa ett gäng i kraftigare papper i veckan.


Vem är det som trampar på min bro?

Inatt så hände något roligt. Jag hade precis somnat när jag hörde att någon trampade utanför vår dörr. Första tanken var att det var mickes pappa som ville nåt( vad nu han kunde vela mitt i natten, men som sagt jag var nyvaken). När jag vaknat till bättre så hör jag att ljudet låter misstäkt likt trampande klövar. Hur det är möjligt vet jag inte, men min hjärna registrerade det gensat som RENAR. Jag sprang upp till dörren och kikade i kikhålet, men såg bara något som försvann i riktning mot grannen. När jag öppnar dörren och kikar ut så ser jag två renar på grannens gård... Jävligt närgågna renar måste jag säga. :)

Första skoterturen för i vår

Idag tog jag och Micke en tur med skotrarna medan Hilma myste med mormor. Det var helt underbart att få gasa på i lössnön och känna pirret i magen. Vi passade på att skotta lite kojtak och grilla korv också (jag kikade bara några gånger ifall Mamma ringt).






Jag känner inte många människor.

Jag har funnit en stor nackdel med att ha pluggat 80 mil hemifrån och sedan flyttat hem igen de där 80 milen för att driva företag. Jag känner inte många människor inom branschen och inte har det blivit bättre av att vara hemma konstant i snart ett år. Det är dags för mig att börja nätverka... Men hur gör man det här? Hur hittar jag de där rätta, sköna människorna som jag vill inspireras och byta erfarenheter med? Jag vill ju finna den där underbara skaran människor som kan agera bollplank och ställa upp med tips och råd i entreprenörsskapet. Det lär inte ske över en natt så det är hög tid att Börja fundera (och googla) på.


Bus i vintersolen

Solen värmer på mig och Maja som åker tefat!


Logotyp till Kläppi

Idag har jag jobbat med att ta fram en logga åt Kläppi. Det ska vara en logga som utstrålar Lappland och lekfullhet. Sen ska den funka i pyttelitet format som på namnlappar på dregglisarna samt på webben. Jag älskar att få greppa pennan och skapa en ny symbol med innebörd och nu tror jag att jag har ett resultat på G. Resultatet ska ni få se nästa vecka.

Nu blir det soffmys och semmelfika.


Finmiddag och vinterträdgård

Idag har vi firat min lillasysters 21:a födelsedag med middag på restaurang Idet uppe på Dundret. Innan brakmiddagen (som världens bästa pappa bjöd på) med plankstek så fikade vi med goda vänner och kikade på vinterträdgården de satt upp på torget. Riktigt fint måste jag säga, se själva.







Vårpromenad

Idag är Micke på pimpeltur så jag och Hilma har pappafritt. Vi lyxar till det med två promenader i vintersolen!


Finaste TV-bänken

Igår på IKEA såg jag en TV-bänk som skulle passa superduperbra i vårt kommande vardagsrum. Den tillhör serien IKEA Stockholm och finns i svartbets och gyllenbrun. Jag vet dock inte vilken färg jag gillar bäst...


Ikea.se


Shopping på IKEA

Igår var vi till Haparanda och gjorde IKEA osäkert. Vi hittademöbler till badrummet och bestämde köksluckor. Micke är så lagom less på möbler nu :). Hilma uppskattade inte den långa bilresan hem, så vi ställde in dagens tur till stan och myser i sängen istället.


Vad är det för en sparv?

När vi vaknade så stod en ovanlig fågel vid fågelbordet!


Första smakportionen

Idag fick Hilma smaka på mixad majs. Det var inte mycket som hamnade i magen, men gott var det :)


Dregglisproduktion och skärsår i fingrarna

Idag jobbar jag på en drös nya dregglisar som ska sys. Jag har precis skurit ut 60 stycken framstycken med min nya fina leksak. Beställde en rullkniv från tyggrossisten när jag beställde tyg senast och fy fasen vilken bra investering. Går ju typ 4 gånger snabbare än med sax (dock med två skärsår på köpet).

På tisdag ska framstyckena in på en firma, som äntligen svarade på min offertförfrågan, för att screentryckas och sedan ska de sys ihop. Jag bävar lite för det kan jag erkänna… 60 stycken. Förhoppningsvis så syr jag inte dregglisarna själv så länge till, om jag hittar en firma som kan sy dem så jag får ägna mig åt att designa nya Kläppi-produkter istället.







Skrämmande okunskap om miljömärkning

Idag var jag in i en butik i stan för att köpa skrivarpapper och blev både chockad och förvånad. Vi pratar alltså om en butik specialiserad på pappersvaror till företag och som funnits så länge jag kan minnas. När jag frågar säljaren efter A4 papper så pekar hon ut en pall med hålat papper, som jag var ute efter. Jag frågar henne om det är miljömärkt och döm om min förvåning när hon svarar: "Jag vet inte, du får se efter själv för du vet säkert mer om miljömärkningar än jag."

Hur fan kan ett stort företag som står för pappersleverans till en stor mängd företag inte ha koll på aktuella miljömärkningar av papper? Jag tyckte det var jäkligt skrämmande iallafall. Nu var pappret tack och lov miljömärkt och jag kan skriva ut mina fakturor med gott samvete, men jag säger bara - Skärpning!

Fina lekklossar från Brio

Idag fick Hilma de här fina svanenmärkta lekklossarna från BRIO av mormor. En kartong med 50 stycken kostade 199 kr på leksaksaffären i stan. Egentligen är de från 12 månader, men de är perfekta att tugga på och skramla med även för en liten 4,5 månaders Hilma. Bra, miljövänlig bebisdesign tycker mamman!







Moodboard - mitt drömkök

Nu har jag knåpat ihop en moodboard över retroköket som ska byggas i vårt nya hus. Virrvarrbänkskivan ska spela huvudrollen tillsammans med den gula skåpfärgen (tror det blir gult). Jag tror att pärlspontväggarna ska få en ljusgrå nyans för att plocka upp det grå ur bänkskivan. Ovanför diskbänken ska jag hänga min fina, nötta stringhylla. Den ska få bära upp mitt vackra loppisfyndade porslin och andra attsepåprylar. De tidsenliga retrohandtagen från specialbeslag.se kommer förhoppningsvis binda samman de nya och de gamla skåpluckorna till en enhet. Sen, icke att förglömma, en underbar citrongul köksmaskin från Kitchenaid ska en dag stå på min köksbänk.


Ikea Home Planner

Igår blev det inget inlägg här. Anledningen är att jag suttit uppslukad av IKEAkataloger och inredningstidningar hela dagen. Vi har börjat planera för hur köket ska komma att se ut i huset och det är så otroligt mycket att tänka på, men jag tror vi börjar se ljuset i tunneln. I ett tidigare inlägg skrev jag ju att jag vill ha ett femtiotalskök, och det har inte ändrats. Däremot så blir det något av en medelväg och inte det lyxiga köket från kvänum som kostar för mycket. Vi har valt att köpa nya underskåp från Ikea med lackade vita luckor. Några av överskåpen som sitter i köket bevarar vi och skickar luckorna på lack (i någon fin retrofärg som vi inte bestämt än). Alla luckor får sedan tidsenliga handtag, och som grädde på moset så blir det en ljus bänkskiva med mönstret virrvarr. Jag hoppas bara att de elementen ger oss retrokänslan vi är ute efter.

Jag har suttit i flera timmar och planerat kök i IKEA home planner och vi har nog slutligen kommit fram till en lösning vi gillar. Senare idag ska jag också slänga ihop ett moodboard på material och färger och lägga upp det här. Har ni några budgettips på att få upp retrokänslan i köksinredningen?


Hjärtfika

På cafe Oscar har de så här fint hjärtfika!


Alla hjärtans dag

Hela lilla familjen myser i sängen dagen till ära.


Teutonia Spirit - Snart i vår ägo

Jag har ju tidigare lagt upp bilder på Majas gamla vagn, som jag tappert målade om innan Hilma föddes. I teorin var det en god idé att ha en ärvd, stabil och rejäl vagn som vi intalade oss. I praktiken så tar den ärvda rejäla vagnen upp väldigt stor plats i bagaget, är sviiintung att lyfta och har ett vobblande bakhjul. Efter att ha släpat runt på vår ärvda Emmaljunga på stan i Luleå så bestämde vi att vi vill ha en smidig vagn.

Efter otaliga timmar googlande (jag är kund på googlande) så kom jag fram till att en Teutonia Spirit möter våra krav bäst. Den verkar smidig och lättkörd med sitt svängbara framhjul, men också stabil på sämre underlag som snö och grus om man låser hjulet. Dessutom så var ett krav att det skulle gå att ha sittdelen vänd mot sig så pigan känner sig trygg och att vagnen är ombonad, vilket den ser ut att vara. Vi valde också att ta luftfyllda däck vilket ökar körkomforten på grus ytterligare.

Nu håller vi tummarna att vagnen möter våra förväntningar när den kommer om ca 10 dagar. Vi valde en svart ur teutonias standardsortiment, vagnen finns i mängder av läckra färgkombinationer, men då hade vi fått vänta i 10 veckor. Jag syr en snygg sittdyna till den istället.


Teutonia spirit s3


Vem bryr sig om en liten småföretagare?

Jag är så irriterad och otålig just nu. För över en vecka sedan har jag har skickat iväg offertförfrågan till ett antal olika lokala företag angående Kläppis produkter. Jag vill gärna sammarbeta med företag från orten för att minska transportkostnader, men det är ju något svårt när man inte kan få svar från dom...Jag har fortfarande varken hört bu eller bä från företagen. Företagen är stora och jobbar med både små och stora kunder och min förfrågan är enkel. Jag undrar var deras servicekänsla finns? Inom en vecka tycker man ju att man ska kunna svara på en enkel fråga om pris. Kan man inte svara så kan man åtminstone höra av sig med ett litet mail om att svar dröjer pga något. Mitt mål är att behandla alla kunder lika och att svara snabbt och ärligt för att få kunden att känna att hon betyder något. Sedan kan man ju göra ärliga misstag och faktiskt tabba sig när man ska skicka iväg ett mail (tex. när man är virrig som mig och skickar till fel adress), men då får man se till att be om ursäkt. Nu har jag morrat klart, men jag hoppas att jag får svar på mina offertförfrågningar snart, annars skickar jag ett nytt mail och kallar mig LKAB eller Boliden och ser om jag får snabbare svar.

Snart hemma

Nu sitter vi i bilen på väg hemåt igen, helgen var bra på alla sätt förutom att Micke blev förkyld. Det roligaste var att vi fick spendera flera timmar med vår vän Hanna. Det mysigaste var att vi bara legat och myst framför tvn på hotellrummet i flera timmar utan några måsten. Dessutom var det härligt att se Hilmas lycka över att få bada badkar med mig. Maxburgaren idag var inte helt fel heller :)

Nu längtar jag dock hem till mikro och vattenkokare (bökigt att springa ner till receptionen för att desinficera nappflaskor)


#hemma bäst


vi myser på

Vi har det supermysigt här i Luleå. Igår har vi kikat på golv och kakel och badrumsinredning. Jag blev så taggad att jag ville handla allt direkt, men vi måste ju mäta och så först. Det är rätt mycket reor här i stan, så jag har passat på att fynda lite kläder och skor. Är så underbart att äntligen komma i sin gamla byxstorlek igen.

Nu sitter vi på hotellet och har precis ätit sushi. När pigan vaknar så ska vi bada badkar och sen bara mysa hela helgen.

Tjingeling


Hotellmys i helgen

Imorgon åker vi till Luleå för hotellmys hela helgen. Hilma ska få göra hotellpremiär på quality i luleå, och bada badkar! Vi ska bara njuta, fika (ovanligt va?) och äta god mat och hinna mysa en massa med bästa Hanna. Dessutom ska vi kika runt i lite butiker på material till renoveringen av köket och inredning av badrummet i nya huset. Underbar, välförtjänad avkoppling med andra ord. Nu ska jag packa väskan, är lixom lite mer grejjor nu än när vi åkte tvåens :).

Ha en underbar helg ni också! Kram

Hotellmys i helgen

Imorgon åker vi till Luleå för hotellmys hela helgen. Hilma ska få göra hotellpremiär på quality i luleå, och bada badkar! Vi ska bara njuta, fika (ovanligt va?) och äta god mat och hinna mysa en massa med bästa Hanna. Dessutom ska vi kika runt i lite butiker på material till renoveringen av köket och inredning av badrummet i nya huset. Underbar, välförtjänad avkoppling med andra ord. Nu ska jag packa väskan, är lixom lite mer grejjor nu än när vi åkte tvåens :).

Ha en underbar helg ni också! Kram

Affärsplanering i min ensamhet

Igår var jag ju som sagt på ett affärsmöte inne i stan. Mötet var på entreprenörscentrum och handlade om utveckling av mitt varumärke Kläppi. Det är ju nystartat och mycket litet som det ser ut idag, men min vision är att det ska växa. Jag vill utöka sortimentet från dregglisar och pekbok till minst 5 olika produkter innan sommaren. För att göra det så kommer jag att söka stöd hos bland annat länsstyrelsen. Det var ett intressant möte, men det är mycket beslut som ska fattas, tex. hur mycket av arbetet ska jag leja bort själv, hur stora kvantiteter ska jag ta in och hur ska jag marknadsför varumärket. Det är ju sånt här jag tycker är roligt, men ibland känner jag att det hade varit kul att ha någon fast person att bolla idéer med. Därför kan jag sakna Åkroken Sciencepark i Sundsvall där jag satt en trappa upp från superduktiga rådgivare som kunde lotsa mig bland alla begrepp. Jag hoppas verkligen att det här inledande mötet ska leda till sådana kontakter igen.

Har ni förresten några idéer på produkter som hade kunnat finnas i Kläppis sortiment? Kommentera gärna!


ekologisk dregglis från Kläppi


Business och fika

Vi är i stan idag och fikar igen. Jag har varit på ett spännande och inspirerande möte, om utveckling av kläppi. Kändes kul att få dra på sig kavajen efter mammaledigheten.


Underbara tapeter från Photowall.se

Det börjar dra ihop sig inför husflytten. Någon gång i början på Mars blir det beroende på om vi måste renovera köket innan vi flyttar. Jag som är galen i tapeter är oerhört förväntansfull inför att få tapetsera i alla rum. Jag har hittat tre tapeter som jag vill ha i huset och alla är från Photowall.se. Jag gillar ju fondväggar så det blir fondväggar i alla rummen.


Till vardagsrummet - Yellow floral


Till Hilmas rum - Candy fish


Till arbetsrummet eller sovrummet - Moose memory


Frukost framför brasan

Inget slår frukost framför brasan när temperaturen ute kryper ner mot 30 grader. Extra lyxigt att alla glas är i diskmaskin så jag får dricka smoothien ur vinglas.

#underbara morgon


Historien om de usla frimärkena!

Det är nästan skrattretande hur kallt det är nu, men bara nästan. Jag trotsade kylan idag och gick till postlådan för att skicka iväg ordrar fån Kläppi. kylan rev och slet i lungorna, men vad gör man inte för kundens skull. Väl framme vid lådan tar jag upp ett av paketen ur påsen och ska stoppa det i lådan. Från paketet singlar frimärkena ner som snöflingor på backen. Klistret släppte av ynka 28 minusgrader, gissa om jag blev förbannad! Arg som ett uppretat bi traskar jag upp för backen hemåt och nu river kylan än mer i lungorna, för jag har inte den bästa kondisen. Väl hemma igen tar jag fram genomskinlig tejp (den får jag slåss med ett tag för den fastnar i bordet och lite varstans när jag stressar). Med frimärkena väl fasttejpade knallar jag ut igen, men vid vår brevlåda ser jag misstänksamma bilspår, jag öppnar locket och SJÄLVKLART så har postbilen hunnit vara och fara. MORR! Nåja breven får åka iväg imorgon istället, inte så mycket att göra åt.

Fina packpåsar från Monika Kylli

Idag har jag packat de första ordrarna från klappi.se. Jag har beställt biologiskt nedbrytbara fraktpåsar från m-kylli-emballage.se. De väger ingenting, är superlätta att försluta med en klisterremsa och dessutom snyggt svarta. Nu ska jag snart knalla och posta dem, men först några koppar kaffe.


Vilka snälla och hjälpsamma människor det finns!

Jag skrev tidigare ett inlägg om hur jag marknadsför kläppi med hjälp av facebook. En tjej som heter Sandra och driver bloggen thinkinpink skrev denna kommentar till det inlägget:

"Hej!
Kollade precis in din hemsida. :) Vad fina dregglisar,, har själv en dotter som blir 4 månader på tisdag :) Jag är med i en grupp på Fb som heter Norrlandmammor2011, kan lägga till dig där så kan du sprida din sida vidare där också.. kan också länka från min blogg för att hjälpa till.. Är själv ursrungligen från nattavaara men bor nu i Kalix. :) Kram"

Jag blir så glad av människor som vill hjälpa till bara för att vara snälla. Sandra har skrivit några rader om min blogg. Gå in och kika, jag tycker alltid det är lika roligt att finna andra bloggare från norr. Gruppen norrlandsmammor 2011 verkar också riktigt givande, ett tips om ni också är nyblivna mammor i norr. också

Klicka här för att komma till Sandras blogg.


Naturen i inredningen

Jag gillar att ta in element från naturen och använda dem i inredningen. Det är en naturlig följd av att vara uppvuxen i Lapplands urskogar. Här i lägenheten i Nilivaara har vi många blickfång som påminner oss om vart vi faktiskt befinner oss och om all den vackra naturen som omger oss. Vi har dessutom plockat in två oväntade inredningsdetaljer som jag är extra förälskad i. I hallen hänger ett renhorn som får agera klädhängare. På den vita väggen och med spotlights riktade mot det blir det som ett konstverk, om än ett funktionellt sådant. Till sovrummet har vi varit så drastiska att vi hämtat en torrfura från skogen och satt den i en gammal zinkhink fylld med småsten. På furan hänger vi kläderna på natten så att de inte ligger och skräpar på golvet. Både renhornet och furan ska definitivt få följa med till huset när vi flyttar!




10 annorlunda fakta om mig

Jag hittade den här listan på bloggen bokkei, och tyckte den skulle vara rolig att svara på och dela med mig av här på bloggen. Håll till godo med tio fakta om mig.

1) VAD GJORDE DU FÖR TIO ÅR SEDAN?
För tio år sedan skjutsade jag runt min höggravida mamma på spark i byn och väntade med spänd förväntan på att min  underbara lillasyster Maja skulle födas.


2) VAD GJORDE DU FÖR ETT ÅR SEDAN?
Jag hade just fått redan på att Hilma låg och växte i min mage och drömde om vem hon var och hur våra liv skulle bli.  

3) FEM SNACKS DU GILLAR?

Hmm. Är ju något av en gottegris, men dessa 5 ligger i topp i alla fall:

  • Choklad
  • Torkat renkött
  • Svenska lantchips med gräslöksdipp
  • Varma hjortron med socker
  • Brago chokladkex

 4) FEM SÅNGER DU KAN HELA TEXTEN TILL:
Hahaha.. just nu är det bara barnvisor som ryms i huvudet (alla andra sånger är för långa för att memorera)

  • Nalle nalle  nallehej
  • Byssan lull
  • Trollmors vaggvisa
  • Björnen sover
  • Uppför källabacken


5) FEM SAKER DU SKULLE GÖRA OM DU VAR MÅNGMILJONÄR:

  • Köpa en underbar stuga vid kusten, och en i fjälls, och en i ett varmt land
  • Bygga upp ett kraftfullt, världsomspännande varumärke precis som jag själv vill ha det
  • Göra precis vad jag kände för varenda dag
  • Berika Hilmas liv med resor till världens alla hörn
  • Hjälpa mindre företag, som mitt att förverkliga sina idéer

6: 5 DÅLIGA VANOR

  • Äter mjölk fast jag inte tål det
  • Är alldels för otålig på att vänta på att saker ska hända,
  • Tränar skrattretande för lite
  • Kollar mejlen 5 triljoner gånger per dag
  • Fastnar vid värdelösa tv-program istället för att göra nytta
  •  

7) FEM SAKER DU GILLAR ATT GÖRA:

  • Kramas på Micke och Hilma
  • Gå på jakttur en solig höstdag
  • Sitta i en grop i snön och sola på våren
  • Skapa produkter och illustrationer
  • Fika med goda vänner

8) FEM SAKER DU ALDRIG SKULLE KLÄ DIG I, ELLER KÖPA:

  • Riktig päls  
  • Mormorstrosor
  • Tåskor (såna där som man springer med)
  • Nätstrumpbyxor
  • En Onepiece


9) FEM FAVORITLEKSAKER:

  • Iphonen
  • Ipaden
  • skissplattan (Wacom),
  • snowboarden
  • Min skoter



10) TIO PERSONER JAG VILL SE GÖRA DEN HÄR UTMANINGEN
Mina läsare, som också bloggar. Lämna en kommentar och en länk till din blogg om du också gör listan.

     


Lönsam marknadsföring

Idag trillade de första beställningarna in på Klappi.se. Är så otroligt nervöst när man satsat så mycket tid och engagemang på någonting och man inte vet om det kommer att uppskattas eller inte. Det verkar det ha gjort i alla fall och nervositeten över det börjar lätta.

Jag tänkte berätta lite om hur jag väljer att marknadsföra min sida:
Eftersom jag inte har någon budget för att göra en massa reklam så försöker jag att i stor utstäckning använda mig av internet och sociala medier. Jag har tagit kontakt med en del bloggar inom barn och familjeliv och ekologiska produkter och ett par bloggar har kontaktat mig om att eventuellt skriva en rad om kläppi. Jag marknadsför mig också via klappis facebookgrupp, som just nu har blygsamma 24 gillningar, men jag hoppas ryktet sprider sig. Jag hoppas på att gruppen ska kunna bli levande med kommentarer och åsikter från kunder och andra kring kläppi. Jag har också satsat några kronor på en liten facebookannons. Det var jättesmidigt för man kan nischa annonsen rätt så mycket och på så sätt träffa rätt målgrupp med en gång. Man kan begräna hur stor budget man har för varje dag och också vad det ska kosta per klick. Det kan jag varmt rekommendera till er med egna webbutiker. Förutom denna marknadsföring som jag hunnit med fram tills idag så ska jag framöver ta kontakt med diverse tidningar och tipsa om mina produkter, men trots allt är ju ändå mun mot mun metoden och ett gott rykte den bästa reklamen så där tänker jag se till att inte tappa fokus.

Nu sover Hilma gott så jag ska ta itu med de första ordrarna med ett stort leende på läpparna.



Kläppi på facebook


Burrr!

Nu är det kallt på riktigt. Så där kallt som jag minns att det var på vintrarna under min barndom. Termometern visar - 28,7. Som tur är så är det otroligt vackert utanför fönstret i alla fall.


Kalasfin

Idag firar vi Hilmas farmor som fyller 60 år! Hilma är kalasfin med denimklänning.


Hen... aaa men va fan

Debatten om nya benämningen hen kan väl inte ha undgått någon i bloggosfären å sista tiden. För er som har lyckats missat det så handlar det om en genusdiskussion om att flickor och pojkar inte ska benämnas han och hon utan hen. Det har kommit en ny barnbok, Kivi och monsterhund som handlar om en hen. Tanken bakom begreppet är att inte placera flickor och pojkar i de fack som vi i alla tider lyckats måla in oss i. Det kan då inte bara vara jag som tycker att det här med Hen är att gå lite väl långt. Jag tror inte att problemet med fördomar om män och kvinnor löses på det här sättet.

Jag kanske i och för sig är fel person att uttala mig om detta eftersom jag alldrig behövt känna att jag behandlats annorlunda för att jag är tjej. Jag har heller aldrig känt mig tvingad att bete mig enligt några typiskt kvinnliga normer. Kanske beror det på att Pappa drog med både döttrar och son till skogen och släpa björk och att mamma klippte mitt hår kort och lät mig fritt välja mellan kläder på barnavdeningen. När det var dags för nya skridskor valde jag gladeligen att åka med kusinens hockeyrör och som vuxen har jag jobbat som både lastbilschaufför, målare och kassörska. Mina föräldrar gjorde dett utan några genusperspektiv, de ansåg helt enkelt att alla deras barn ska ha samma förutsättningar.

Min poäng är att det inte är benämningar som skapar skiljeväggar mellan manligt och kvinnligt utan det är möjligheterna som vår omgivning ger oss. Iställer för att jobba fram nya uttryck och benämningar så jobba hårdare för att hålla alla dörrar öppna för våra barn så hittar de slutligen fram till sin egen personlighet. Det ska jag i alla fall göra med vår dotter.


Retrokök

som bekant så flyttar vi ju snart till hus, äntligen efter alla dessa år av att inte kunna leva ut mina inredningsdrömmar. Trots att vi inte flyttat än så bläddrar jag i kataloger, bloggar och tidningar efter inredning till alla rum. Vi kan naturligtvis inte renovera allt på en och samma gång och det vill jag inte heller. Jag vill hinna bo in mig för att känna av vad huset vill ha. Något som jag och micke är överens om är iallafall att vi ska satsa på kvalitet och rejäla material. Mycket trä och inga billighetslösningar i plast ska det vara. Största glädjen för mig kommer att vara att få renovera köket. Jag har först varit inne på att jag vill ha ett sånt där vitt lantkök med frästa luckor, men jag har ångar mig. Både med tanke på hur opraktiskt och urtråkigt det är att städa alla dessa kanter som blir med frästa luckor och spröjsade vitrindörrar. Men också för att jag tror huset vill ha ett kök i retrostil. Igår när jag surfade runt (har hunnit med mycket surfande nu när jag å hilma vilar bort förkylningen) hittade jag en massa fina, moderna retrokök . Vilket jag vill ha vet jag inte än och känner jag mig rätt så blir det en hel del personliga lösningar (industridesigenen). Jag delar iallafall med mig av lite bilder på underbart fräscha retrokök.


Banér kök från Kvänum kan man få lackat i valfri färg och med teaklister,
mums säger jag om de snedställda överskåpen.


Här är Banér med luckor i ek. Jag gillar de tidtypiska glaslådorna
under skåpen och de öppna snedställda hyllorna.


Såna här handtag ska det naturligtvis vara!


De här vita luckorna från epoq med ekkant hade vart fint med
tidtypiska handtag och en bänkskiva i virrvarr.


Förkylda brudar

Idag är både jag och Hilma förkylda så vi kryar på oss med mys i sängen halva dan!

Nu har försäljningen av dregglisarna påbörjats på klappi.se. Passa på och ta del av öppningserbjudandet där du får 1a upplagan av pekboken på köpet om du handlar minst 2 dregglisar.


RSS 2.0